Агенти на Сикрет сървис проведоха мащабна акция в Румъния

Около 100 полицаи и агенти на Сикрет сървис извършиха обиски на 27 жилища в Букурещ и девет румънски окръга в рамките на разследване срещу група румънци, които измамили множество американски граждани чрез сайтове за електронна търговия, като щетите се оценяват на около 34 милиона долара, съобщава в. „Ромъния либера“, цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че за първи път правоналагащите органи в Румъния са конфискували криптовалута Рипъл и Биткойн на стойност около 5000 долара.

„След молба за международна съдебна помощ, предадена от Сикрет сървис (САЩ), Дирекцията за борба с организираната престъпност извърши разследвания във връзка с група румънци, участвали в различни форми на информационни престъпления и пране на пари. Жертвите са американски граждани, а щетите възлизат на около 34 000 000 долара. Разследванията показаха, че престъпната дейност на замесените лица е започнала през 2016 г.“, се посочва в съобщение на Главния инспекторат на Румънската полиция.

Чрез сайтове за електронна търговия членовете на групата публикували обяви за стоки, които в действителност не съществували, като убеждавали жертвите да изпратят пари за поръчаните стоки.

При обиските са иззети мобилни телефони, лаптопи, таблети, банкови карти, харддискове и флаш-памет, както и два автомобила. Конфискувани са 207 600 леи, 24 500 евро, 5000 американски долара и 5500 швейцарски франка и е наложен запор на 10 недвижими имота на обща стойност около 310 000 евро.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри потребителското преживяване. Повече инфо

Този сайт използва бисквитки, за да подобри потребителското преживяване.

Close